- Γουίλι: Για όνομα του Θεού, άνοιξε κανένα παράθυρο!
- Λίντα: (με απέραντη υπομονή) Ανοιχτά είναι όλα, καλέ μου…
- Γουίλι: Πως μας στρίμωξαν έτσι εδώ μέσα; Τούβλα και παράθυρα…παράθυρα και τούβλα!
- Λίντα: Έπρεπε να’ χαμε αγοράσει το διπλανό οικόπεδο.
- Γουίλι: Ο δρόμος γέμισε παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Δεν υπάρχει ούτε μια σταλιά καθαρός αέρας σ’ αυτή τη γειτονιά. Το γρασίδι δεν φυτρώνει πια και δεν μπορείς να φυτέψεις ούτε ένα καρότο στην αυλή. Έπρεπε να’ χουν βγάλει νόμο για τις πολυκατοικίες. Θυμάσαι τις δυο όμορφες λεύκες; Τότε που ο Μπιφ κι εγώ κρεμούσαμε την κούνια ανάμεσά τους;
Απόσπασμα απ’ το θεατρικό έργο του Arthur Miller «Ο θάνατος του εμποράκου».
Ηταν σαν σήμερα 10 Φλεβάρη του 2005, όταν πέθανε σε ηλικία 90 χρονών στο σπίτι του στο Ρόξμπερι του Κονέκτικατ ο κορυφαίος Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Άρθουρ Μίλερ.
Ο Αρθουρ Ασερ Μίλερ υπήρξε ένας από τους κορυφαίους Αμερικανούς θεατρικούς συγγραφείς και το κλασσικό έργο του «ο Θάνατος του Εμποράκου» είναι ένα απ' τα καλύτερα θεατρικά έργα που γράφτηκαν τον 20ο αιώνα, σύμφωνα με πολλούς ειδικούς. Στην εκτίμηση του: "Δουλεύεις μια ζωή να ξεπληρώσεις ένα σπίτι. Στο τέλος είναι δικό σου και δεν υπάρχει κανένας να ζήσει σ’ αυτό" συνοψίζεται η κριτική στους συμπατριώτες του που κυνηγούσαν το "Αμερικανικό όνειρο", που περιγράφει με μοναδικό τρόπο στον "Θάνατο του εμποράκου", μια ιστορία με επίκεντρο μια μικροαστική Αμερικανική οικογένεια που συνεθλίβη υπό το βάρος του Αμερικανικού καπιταλισμού.
Για τις προοδευτικές απόψεις δέχτηκε την μήνη της κυβέρνησης των ΗΠΑ και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο βιογράφος του, Μάρτιν Γκότφριντ, «σπάνια ένας καλλιτέχνης έχει δεχτεί τόσες πολλές επιθέσεις και συκοφαντίες στην πατρίδα του και ταυτόχρονα έχαιρε βαθιάς εκτίμησης σε όλον τον κόσμο»Αν και δεν υπήρξε μέλος του ΚΚ ΗΠΑ υπήρξε ένα από τα θύματα μακαρθισμού, καθώς καταδικάστηκε επειδή αρνήθηκε να καταδώσει συναδέλφους του με κομμουνιστική δράση στην Επιτροπή Αντι-Αμερικανικών Δραστηριοτήτων.
Ο Άρθουρ Μίλερ τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ στις 2 Μάη του 1949 για το θεατρικό έργο του «Ο Θάνατος του Εμποράκου», ενώ ο γάμος του με το απόλυτο σύμβολο του σεξ. αυτή την εποχή, τη Μέριλιν Μονρόε είχε απασχολήσει όλα τα έντυπα και όχι μόνο των ΗΠΑ.
Μαζί με τον Τένεσι Ουίλιαμς και λιγότερο με τον Ευγένιο Ο’Νιλ, ο Μίλερ θεωρούνταν ένας από τους πιο γνωστούς και επιτυχημένους Αμερικανούς συγγραφείς μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ορισμένα από τα έργα του έγιναν κινηματογραφικές ταινίες, από σκηνοθέτες όπως ο Τζον Χιούστον, ο Σίντνεϊ Λουμέτ και ο Κάρελ Ράιζ.
Δημοσίευση σχολίου