Home » » Έτσι θα σωθεί ο πολιτισμός

Έτσι θα σωθεί ο πολιτισμός

Από ciaoant1 , Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010 | 10:51 μ.μ.

Την εκμετάλλευση των ΣΔΙΤ (δείτε πχ αυτό το άρθρο) την έχουμε δει σε ένα σωρό πεδία, που διαρκώς διευρύνονται (από μεγάλους αυτοκινητόδρομους μέχρι σχολεία, νοσοκομεία, κρατικά κτίρια, κτλ, που τα φτιάχνουν ιδιώτες και εισπράτουν διόδια ή νοίκι με πολλαπλάσιο κόστος για τους φορολογούμενους).

Τώρα η "Καθημερινή" μας "ενημερώνει" ότι τα ΣΔΙΤ θα..."σώσουν" τον πολιτισμό(!!!) - έτσι λέει το άρθρο στον τίτλο του, δεν κάνουμε πλάκα:

"Σύμπραξη Δημοσίου και ιδιωτών για να σωθεί ο πολιτισμός
Δεκάδες καλλιτεχνικοί οργανισμοί, διευθυντές καταξιωμένων θεσμών βομβάρδιζαν τα γραφεία των εκάστοτε υπουργών με υπομνήματα που έκαναν λόγο για καθυστερήσεις των τακτικών επιχορηγήσεων. Η αποκάλυψη της έκτασης του οικονομικού μας προβλήματος τους τελευταίους μήνες δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Αν δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρώσεις φύλακες που θα επιτρέψουν την εύρυθμη λειτουργία του πρώτου μουσείου της χώρας, πού θα αναζητηθούν οι πόροι για να συνεχιστεί η προσπάθεια εκσυγχρονισμού των πολιτιστικών μας υποδομών ή ο εμπλουτισμός τους;
Γιατί, λοιπόν, σε ένα τόσο δυσοίωνο περιβάλλον, να μην επωφεληθεί και ο πολιτισμός από τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που ήδη προωθούνται για άλλα δημόσια έργα; Η φιλοσοφία των ΣΔΙΤ είναι τα έργα να υλοποιούνται από ειδικευμένες εργοληπτικές επιχειρήσεις με δικούς τους πόρους και αντάλλαγμα την ταυτόχρονη παραχώρηση στις εταιρείες για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα επωφελών οικονομικών δραστηριοτήτων (έσοδα κυλικείου, πωλητηρίου, εστιατορίου κ. ά.). Ετσι το Δημόσιο εξοικονομεί πόρους, εξασφαλίζοντας τον πλήρη έλεγχο κατά τη διάρκεια εκπόνησης και υλοποίησης των μελετών."

Η ψεύτικη προπαγάνδα περί "εξοικονόμησης πόρων" είναι οργιαστική: Στην πραγματικότητα, μέσο/μάκροπρόθεσμα το κόστος αυξάνεται κατά πολύ - και το ίδιο ισχύει και για τα κέρδη του ιδιώτη...
Αλλά ο Αλαφούζος αυτό το παρέλειψε να το αναφέρει στην "ενημέρωση' που μας έκανε...
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger